Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

İnsan hamile olunca öğrenebileceklerinin sınırı yok gerçekten. Hele ki okumaya , araştırmaya ve bilinçlenmeye meraklıysanız tamamdır. 

Ben de okuyor , araştırıyor ve öğreniyorum ki daha sonra bebeğimle ilgili "keşke"lerim olmasın. Elbette her şeyi öğrenemeyeceğimin yada her şeyi dört dörtlük yapamayacağımın farkındayım. Ama en azından elimden gelenin en iyisini yapmayı evlatçığıma borçluyum.

Öğrendiklerimi de sıkıcı olmamak koşuluyla paylaşayım ki 2. bir işe daha yarayayım. Değil mi ama? :))))



Önce sizlere kısaca PERSENTİL hakkında bilgi vereyim :

Çocuklarda genetik yapıya bağlı olarak boy, vücut yapısı, büyüme temposu, fizyolojik özellikler yönünden büyük farklılıklar vardır. Bu nedenle değişik yaşlarda vücut ölçümleri ve diğer özellikler için alt ve üst sınırların bilinmesi gerekir. 
Sağlıklı çocukların boy uzunlukları ilk 6 - 12 aydan başlayarak genetik yapılarına özgü persentil değerlerine yaklaşır ve 2 - 3 yaşlarında çocuğun kendi genetik özelliğini yansıtan persentil değere ulaşır. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi gibi büyüme ve gelişme ile ilgili çeşitli parametrelerin değişik yaşlarda gösterdikleri dağılım, normalin alt ve üst sınırları, normal çocuk gruplarından elde edilmiş verilere dayanılarak hazırlanmış tablo ve eğriler ile belirlenmiştir. 
Bu eğrilerde 3. ve 97. persentil arasındaki değerler normal kabul edilir. 50. persentil ortalama çocuk ölçüsünü gösterirken, 3. persentil en kısa veya en zayıf normal çocuğu, 97. persentil en uzun veya en kilolu normal çocuğu gösterir. Önemli olan bebeğinizin aynı persentil çizgisi üzerinde ilerlemesidir.




NOT: Ben bilgileri erkek çocuğa göre almışım hep :))) Kız çocuk için merak edenlere eğriler , tablo bu linklerde yer almaktadır.

Yorumlar

  1. Ben de kafamı kaldırabildiğim andan itibaren deli gibi kitap okumaya başlamıştım tatlım. Önce sıradan romanlar okudum (açlık oyunları vs gibi - o zamanlar filmi yoktu; böyle meşhur değildi :) sonra da harıl harıl annelik kitapları okumaya giriştim. Doorstepping bir postunda bahsetmişti sevdiği kitapları. Ben de onları aldım, okudum. Sana da tavsiye ederim kuzum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hayatım. Bakarım Doorsteppingin bbloguna. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

SON YAPRAK (The Last Leaf)