NEDİR BU BULLET JOURNAL (BUJO)?



Bullet Journal kısaltılmış ismi ile BUJO, benim instagram hesabımda sık sık gördüğünüz benim yeni ilgi alanım. Malesef tam bir türkçe karşılığı yok bu ismin bu nedenle kısasını yani BUJO'yu kullanmak daha pratik olacak sanırım.

Öncelikle İngilizce'den Türkçe'ye tam çeviri yaptığımızda ne oluyor onu bir görelim tabi :) Bullet, günlük İngilizce'de "mermi" demek olsa da İngilizce bir çok kelimede olduğu gibi başka biranlamı daha var: Liste yaparken sayı yerine listelediğimiz kelime yada cümlelerin önüne koyduğumuz içi dolu daireye de İngilizce'de BULLET deniliyor.

  • bla bla bla 
  • hödö hödö hödö
İşte yukarıdaki içi dolu daireler BULLET. Bu listelemenin adı da Bullet List İngilizce'de zaten. 

Gelelim Journal kelimesine; gazete, dergi, günlük, anı defteri anlamına geliyor. Buradaki anlamı tabiki GÜNLÜK ve ANI DEFTERİ. İkisi bir arada diyebiliriz. 

Fark ettiğiniz gibi BUJO diyip devam etmek daha kolay :)

Zaten BUJO kelime anlamının çok ötesinde yaratıcılıkla buluşmuş bir defter tutma şekli. Bu nedenle kelimelere cok da takılmamak lazım. 

Peki insanlar neden BUJO tutuyor?
  • Günlük, Haftalık, Aylık işlerini genel ve ayrıntılı bir şekilde düzenlemek için
  • Hedeflerini ve görevlerini rahatça takip edebilmek için
  • Çıkacacakları seyahatleri planlamak, gittikleri seyahatlerin hatıratını tutabilmek için
  • Kaligrafi,resim vs çalışmak için
  • Bilinçli farkındalık için
  • Psikolojik olarak rahatlamak için
  • ...
Bu liste uzar gider çünkü BUJO'nun kullanım alanı sizin hayal gücünüzle sınırlı.

Bu arada notedotbook.com un blogunda BUJO ile ilgili daha ayrıntılı bilgi mevcut. Meraklısı bir de oraya gözatsın derim.

Instagram hikayesindeki anketim sonucunda da bu yazıyı yazma kararı almıştım. Onu da hatırlatayım :)

Ben benim BUJO hikayemden bahsedeyim biraz da. 

Beni tanıyanlar bilirler; ben zaten kırtasiye malzemesi görünce gözü dönen, her konuda ayrı ayrı bir sürü defter tutabilen, herşeyi dosyalamaktan sapkınca bir zevk alan bir deli ruhum. 

Instagram üzerinden bazı sayfaları takip ederken "Ben de bu BUJO olayına gireyim, yok girmeyeyim bundan da geri kalayım, yok kalmayayım benim neyim eksik, ama benim yazım çok çirkin BUJO benim neyime" gelgitleri ile boğuşuyordum ki, NOTEDOTEBOOK Ekim ayında bir meydan okuma ile beni kandırdı. 

Barney Stinson tabiatlı bir insan olarak "CHALLENGE ACCEPTED" demek zorunda kaldım. (Üzgünüm buradaki göndermeyi malesef HOW I MET YOUR MOTHER izlemeyenler anlayamayacak) (Challenge accepted : Meydan okuma kabul edildi)


Ve... Ekim ayı boyunca çok keyifli sayfalar ortaya çıktı. Sonra daben koptum gittim zaten. Kasım ve Aralık ayında hazırladığım BUJO sayfaları aşağıda. 

Bu arada bir şey keşfettim ki insan kendini aşabiliyor. Normalde zor okunan yazım BUJO'm da baya bir aşama kaydetti. Elbette 1 cümleyi 305 dakikada yazıyorum :) Ama olsun.

Yaratıcılığıma ve bilinçli farkındalığıma çok faydası olduğu kesin. Pinterest, instagram ve youtube ise bu konudaki en büyük yardımcılarım. Müthiş fikirler ve yetenekler görüyorum hergün ve ben de hevesleniyorum. 

Sonuç olarak defter tutmayı seven herkesi BUJO sahibi olmaya çağırıyorum. BUJO ile ilgili yazmamı istediğiniz başka şeyler varsa, bu yazının altına yorum olarak yada instagram profilim üzerinden direk bana yazabilirsiniz. BUJO sayfa fikirleri, kolaj ornekleri, en sevdiğim BUJO youtuberları ve aklına gelebilecek herşeyle ilgili yeni yazılar yazabilirim.

Sevgiler...





Yorumlar

  1. Hayran kaldım 😍 Hilal Köklü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gormemisim senin bu yorumunu 🤦🏽‍♀️ Kusura bakma canim benim

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

SON YAPRAK (The Last Leaf)