HYGGE DE NE OLA?


Merak edip araştırmışken ve çok da sevmişken sizinle de paylaşmak istedim. Bullet Journel gibi bu kelimenin de Türkçe bir karşılığı yok. Zaten Danlara (Danimarka halkına) özgü bir kavram ve tüm Dünya'da Hygge diye biliniyor. Bazı kültürel kavramlar kendi dilinde kalmalı ; YOGA gibi , ÇİNİ gibi ...

Bu da HYGGE . (Telafuzunu merak edenler linkten dinleyebilirler.)

Kelime anlamı; sıcak , rahat ve güvende hissetmek ancak Hygge bir kelimeden daha fazlası bir yaşam biçimi ve bir duygu bütünü aslında.


Yaşam biçimi denilince aklınıza Hygge için tüm hayatınızı değiştimeniz gerekiyormuş gibi bir şey gelmesin. Bugün banyoda kendinizi sıcak, rahat ve güvende hissetmek istiyorsunuzdur, Hygge'yi banyoya uygularsınız; yarın bahçenizde misafirleriniz için kullanırsınız, ertesi gün çalışma masanızda ofiste. Bir sınır yok.


Genelde Hygge sonbahar ve kış mevsimlerinde daha çok ön plana çıkıyor. Çünkü gecelerin uzun, havanın soğuk olması bizleri kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirmeye itiyor. Son yıllarda her yerde geçirilen zamanın kalitesinin arttırılması ile ilgili bir çok yöntemin sosyal medya ile bize ulaşması Hygge gibi yaşam stillerini de öğrenmemize neden oluyor.

Aslında durumun şöyle bir boyutu da var; bazen de "Ay ben şunu şunu yaparak farkında olmadan Hygge yapıyormusum." diye şaşırabiliyoruz ki benim HYGGE ile tanışmam tam bu şaşırma ile oldu. Bu da bana şunu hatırlattı Dan da olsak, Türk de; insan tabiatımız bizi zaten sıcak, rahat ve güvende hissedeceğimiz bir ortam hazırlamaya itiyor. Eğitim Bilimleri okuyanlar hemen Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'ni hatırlayacaklar.


Hygge'nin favori bileşenlerinden bahsedip yazıyı bitirelim ki uzamasın ;)

Ünlü İskandinav Hygge konulu kitapların yazarı Bronte Aurell'in de dediği gibi: " Rahat bir eviniz, rahat bir sandalyeniz, rahat bir battaniyeniz olabilir; ancak bunlar fiziksel nesnelerdir. Bunlar Hygge yaratmaya yardımcı olur, ancak Hygge kendisi zihinsel bir durumdur."

Sevgiler ...

Yorumlar

  1. Neden artık yazmıyorsunuz:(

    YanıtlaSil
  2. Keşke devam etseniz yazmaya. Keyifle takip ediyordum yazılarınızı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Aklimda birseyler belirmeye basladi, yeniden yazacagim yakin zamanda. Cok tesekkur ederim.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

SON YAPRAK (The Last Leaf)