Kırlon (Arnavut) Böreği ve Evimin Yeni Cicileri

Rahmetli büyükannem yemekleriyle, en çok da börekleriyle meşhurdu. Ne yapsa güzel yapardı. Arnavutluk var ya serde pırasa böreğini, kırlonu ve su böreğini yiyen bir daha unutamazdı. Nurlar içinde yatsın 2011'de aramızdan ayrıldı. Anılar ve lezzetler kaldı ondan yadigar.

Soldaki büyükannem , ortada ben ve elbette beni öpen annem

Bu hafta çok sevdiğim öğretmen bir ablama misafir oldum. Birlikte kırma börek , yuvalama falan yaptık; yedik. Kırma börek benim çok gerilere ittiğim KIRLON böreğini hatırlattı bana ve tarifi de hatırladım. Elbette canım büyükannem gibi hamur açamadım ama yufkayla da olsa böreği bugün yaptım.

Fırına koyarken resimlemek aklıma geldi. Değişiklik olsun diye üstünü mavi haşhaşla süsledim. Yoğurt  ve yumurta kızarınca güzel bir renk oluşmasını sağladı. Asıl kokusunu paylaşabilmeyi çok isterdim. Ev mis gibi büyükannem koktu.




Malzemeler: Tepsinizin büyüklüğüne göre 4 yufka , 1 su bardağı süt, 1,5 çay bardağı sıvı yağ, 1 kalıp beyaz peynir, 1 su bardağı yoğurt, 2 yumurta, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz.

Yapılışı:  Yufkalar tek tek tezgaha serilip 1/3 su bardağı süt ve 1/2 çay bardağı sıvı yağ karışımı serpilerek ıslatılır. Rendelenmiş yada elle ufalanmış peynir yufkanın orta bölümüne 15-20 cm eninde yayılır ve yufkanın kalan yanları üstüne kapatılır. İki el ile yufka kenarlardan sıkıştırılarak büzülür. Büzülen içi peynir dolu uzun yufka tepsinin özelliğine göre bıçakla kesilir ve önceden sıvı yağ ile yağlanmış tepsi çok sıkıştımadan yanyana dizilir. Tüm yufkalar için aynı işlem tekrarlanır. Tepsi tamamen dolunca kalan süt, sıvı yağ yağurt ile karıştırılır; içine 2 yumurta kırılıp kabartma tozu ve tuz da eklenerek çırpılır. Karışım kaşıkla tüm yufkaların üzerine gezdirilir. İsteğe göre süslenir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30-35 dakika pişirilir. Afiyet olsun.


Evimin yeni cicilerine gelince ... Ne zamandır mutfağa bir mantar pano istiyorum; kendim mi yapsam, hazır mı alsam derken bugün Migros'ta 12 tl'ye görünce hiç düşünmeden aldım.



İstanbul'a taşınınca ara mevsim yatak örtüsü sıkıntımız baş göstermişti, geçen yıl geçiştirmiştim. Nasip bu güneymiş, çift taraflı incecik çok amaçlı yatak örtüsü aldım. Yaşasın Bahçeşehir pazarı :)) Lilasını çok beğenmiştim aslında, ama toprak tonları sonra daha cazip göründü. Bakalım siz beğenecek misiniz?






Yorumlar

  1. Merhabalar..börek çok güzel görünüyor ellerinize saglık..yiyelim kilolarıda alalım:))

    bahçeşehir demişken dün piknik için gürpınara gitmek üzre yola çıkmışken...benim parlak fikrim sayesinde gölete gitmeye karar verdik ...birde ne görelim piknik yapılmıyormuş???
    İş güzar bir arkadaşı dinlersen sonuç bu olur:))

    Neyse mantar pano çok yakışmış..güle güle kullanın..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Evet Hilalcim Gölet'te piknik yapılmıyor. Biz genelde yürüyüşe çıkıyoruz onun için. Ne yalan söyleyeyim restoran ve kafeteryalarında servisleri çok yavaş ve köyü çünkü. Gezip dolaşıp yemek yemeğe yada çay içmeye yada senin de söylediğin gibi piknik yapmaya başka yerlere geçiyoruz :)))

    Güzel yorumun için teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Büyükannenize Allah rahmet eylesin, bir yıl olmuş daha yeni acınız:(Allah sizlere sabırlar versin, börek harika görünüyor elinize sağlık böyle şeyler yaptıkça hep rahmetle anılacak artık:(((
    bu arada Mahmure kızınız ve Panda oğlan muhteşem özellikle pandanın yüzü çok tatlı:)Mahmure kıskanmasın:))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz üçümüzde (ben, Mahmure ve en çok da Mahmut) :))) Sevgiler...

      Sil
  4. Zeynep'cim merhaba ben Elvan,sizi kabul ederseniz facebook'tan da ekleyeceğim mail adresim de elvannurel@windowslive.com bu etkinlik sayesinde tanıştığımıza memnun oldum bu ara bloga pek giresim yok bahar depresyonundayım herhalde ondan mesajın yeni görüyorum:)Sevgiler...Bu yorumu yayınlamazsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. Bu arada ben de öğretmenim,blogger olduğumu faceimde kimsecikler bilmiyor davetimi kabul edersen bu durumu çaktırmazsan da ayrıca sevinirim:))

    YanıtlaSil
  6. Elbette Elvancım sen nasıl istersen :)) Çok memnun oldum ben de. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. merhaba elvan hanım bende Arnavut bır Arnavut kızıyım gerçekten Arnavut olduğumuz ıcın kendımı cok sanslı hıssedıyorum harıka yemeklerımız var fakat bu yaptığınızı ılk kez goruyorum benım bıldıgım kırlona yalnızca hamurdan yapılır fırından çıkınca da ufak parçalara ayrılır ve yoğurt doukulur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin Dediğiniz şekilde biliyorum kırlona deriz hatta biz. Su anda ısıtıp yiyeceğim hatta keşke imkan olsa resmini paylasabilseydim. Annemin ellerine saglik :) sizin yerinize de yiyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

SON YAPRAK (The Last Leaf)