Mehmet Adıyla Gelsin



Bugün doğmasını heyecanla beklediğim oğluşumun adı ile ilgili bildiğim bilgileri tekrar araştırdım. Belki yanlış biliyorumdur değil mi ama? Öncelikle MEHMET isminin nereden geldiğini ve anlamını buldum. MEHMET Peygamberimiz Hz. Muhammed'in isminin Türkçe hali, anlamı ise ÖVÜLMÜŞ ... Çok güzel bence.

MEHMET Türkiye'de en çok kullanılan 1. isim (1. Mehmet, 2. Ali, 3. Mustafa, 4. Ahmet, 5. Murat, ...). Ülkemizde yaklaşık her 35 kişiden birinin adı MEHMET ve ismin yaygınlık oranı binde 28.93  . 

Peki neden Mehmet? 

Öncelikle ben yeni isimleri pek içime sindiremedim. Evladına yeni isimlerden seçenler lütfen üzerine alınmasın ama özellikle özel okulda çalıştığım dönemlerden bazı isimlere takıntım vardı. (Berkin, Bertan, Alp, Mert, Ozan, Ege, ... Can, Efe v.b.) Bu isimler kötü mü, çirkin mi? ASLA. Hepsi güzel isimler ama ben çok duymaktan ve bazı öğrencilerin aklımda kalmasından  dolayı bu isimleri hiç düşünmedim bile. 

Eski isimlerden de yukarıdaki ilk 5 zaten favorimdi. "Mustafa" iki dedeminde adı ama dayımın oğlu Mustafa, 2 Mustafa'ya gerek yok dedim. "Ahmet" dayımın ismi , yine aynı durum oldu. "Ali" çevremdeki bir çok insan tarafından "Mezheple ilgili sorun yaşar." yorumları aldım. (Şu mezhep olayını da hiç anlamıyorum ya neyse? Anlamadığım şeye girmeyeceğim. Müslümanım bana yeter.) Bir de "Kemal" düşündüm ancak babamın ismi ve biz de sağ olan dedenin yada aile büyüğünün ismi bebeklere konulmaz. 

Bu nedenlerle "Mehmet" ve "Murat" arasında kalmış düşünüyordum ki eşim "Dedemin ismi Mehmet'miş, Mehmet mi olsa ismi?" diyince herşey çözümlenmiş oldu. :)

Bir isim için bu kadar düşünülür mü diye düşünen olabilir. Ama "İnsan ismiyle yaşar." mentalitesinde bir insanım ben ne yapalım. İsmi "Afet" olup hiç alımı olmayan bir hanım yada "Bilge" isimli sınıf bile geçemeyen bir oğul olması, benim kabahatim olmasın en azından. Bu işin esprisi tabi. Biz ismini ne koyarsak koyalım, önemli olan nasıl yetiştirdiğimiz ve kalbinde, ruhunda ne taşıdığı olacak ömrü boyu. 

Aşağıya en sevdiğim Mehmetleri ekledim :))))

İşte bizim isim maceramız. Sağlıkla dünyaya gelsin Mehmetcik, ben başka bir şey istemem. :))) Sevgiler...


Fatih Sultan Mehmet


Mehmet Akif Ersoy


Mehmet Öz


Sokullu Mehmet Paşa




Yorumlar

  1. adiyla saglikla huzurla gelsin pasamiz tatlim:) insallah kolay olur dogum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz Nilay teyzesi. Amin diyorum içten dualarına. Sevgiler...

      Sil
  2. Sağlıkla gelsin MEHMET bebek :) ismi hayırlı olsun.. sevgiyle canım bekliyoruz heyecanla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım amin. Çok teşekkür ederiz. Sevgiler...

      Sil
  3. canım ben bir bebek beklediğini bilmiyordum bile,gözümden kaçmış olmalı yazıl:( hayırlısı olsun öncelikle.isim konusunda sana katılıyorum yeni nesil ismler konusunda ama bu tamamen tercih; bende kızıma isim ararken illa değişik,farklı olsun diye bi arayışa girmedim anlamı güzel olsun,birde bende bııraktığı sedası söylenişi kulağıma hoş geldi,aslında bana kalsa çocuk kendi seçmeli ismini böyle bir özgürlüğü olmalı ya neyse,bu arada benim isim seçeneklerimin arasında ilk zeynep ismi vardı ama eşimin amcasının oğlu kullanınca vazgeçtik..onlar şanslarıyla büyüsün,isimleride yaptıklarıyla layığını bulsun..hayırlı haberlerini bekliyorum..sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nalancım. Mildacığım da adıyla güzel bir hayat sürsün inşallah. Sevgiler...

      Sil
  4. Allah analı babalı büyütsün inşallah. Hayırlı olsun, kutlarım.
    Tevfik Elçioğlu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

SON YAPRAK (The Last Leaf)