Fırın Kızmışken : Dolmadan Artan Kabak İçi Değerlendirme ve Beşamelli Tavuk

"Fırın Kızmışken" olgusunu çok severim. Çünkü elektriğimizin  %70'ini dışarıdan aldığımız doğal gaz ile üretiyoruz. Bu nedenle "Fırın Kızmışken" mutlaka birden fazla şey pişirmeliyiz ki kızdığına değsin. Ben genelde kek yapacaksam yanına börek yada poşaçayı da yapı veririm mutlaka yada fırında pişirilcek bir yemeğin yanına bir ikincisini eklerim. Enerji tasarufunun çok önemli olduğunu düşünenlerdenim.

Bugün de öyle yaptım. Fırın kızmışken ; dolmadan artan kabak içinden mücver ve beşamelli tavuk yaptım.

Fırında Mücver ile başlayalım.


Malzemeler : 
  1. 6-7 tane orta boy kabak yada benim yaptığım gibi kabak dolmasının içinden çıkanlar :)
  2. 2 orta boy havuç
  3. 1 orta boy soğan
  4. 4 yumurta
  5. 1 çorba kaşığı un
  6. Dereotu
  7. Tel kaşar yada rendelenmiş kaşar
  8. Tuz
  9. Karabiber
  10. Zeytinyağı
Yapılışı : Soğanları kıyıp pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş yada rondodan geçirilmiş kabağı ve havucu atıp suyunu çekinceye kadar kavurun. Yumurtaları, unu ve dereotunu çırpın. Ilınan sebzeleri ekleyin ve karıştırın. Karışımı yağlanmış fırın kabına dökün üzerine tel kaşar yada rendelenmiş kaşar serpin. 200 derece önceden ısıtılmış fırında kaşarlar kızarıncaya kadar pişirin.



Beşamelli Tavuk

Malzemeler : 
  1. Haşlanmış ve didilmiş bütün tavuk (Tavuğu haşlarken , düdüklüye tane karabiber, arpacık soğanı, limon suyu ve defne yaprağı koydum.)
  2. Tel kaşar yada rendelenmiş kaşar
  3. Beşamel sos için 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 250 ml süt
  4. Tuz
  5. Karabiber
  6. Zeytinyağı


Yapılışı : Bütün tavuğu önceden yukarıda saydığım malzemelerle haşlayın, ılınınca didikleyin. Göğüs ile budu ve boynun yağlı kısmının güzelce karışmasını sağlayın. Un ile tereyağını kavurup üzerine süt ilave ederek beşamel sosu hazırlayın. Kıvama gelince tuz ve karabiber ekleyin. Fırın kabını yağlayıp çok az beşamel sos sürün ve tel kaşar yada rendelenmiş kaşarın yarısını dökün. Tavuk ile beşamel sosu iyice karıştırıp kaşarların üstüne yayın. Kalan kaşarları en üste dökün. 200 derece önceden ısıtılmış fırında kaşarlar kızarıncaya kadar pişirin.



Afiyet olsun.

Sevgiler...








Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

SON YAPRAK (The Last Leaf)